diumenge, 30 de gener del 2011

CONTA'M UN MITE IX

La pròxima setmana traduirem un text sobre els personatges del vídeo, els quals estan relacionats amb el mite de la creació de l'home. I això és el que heu de relatar aquesta vegada.

6 comentaris:

  1. En temps molt remots, sobre la terra només existien déus immortals.
    Zeus, Déu suprem de l'Olimp grec, que va ser fill i successor de Cronos, a qui li va usurpar el lideratge després de successives victòries; representava el poder i l'ordre còsmic.
    Va ser Epimeteu, que va pregar al seu germà Prometeu, que li permetés repartir els dons entre els éssers terrenals.
    Epimeteu va donar a cada animal un do, la bellesa a un, a un altre la potència, a un altre la velocitat ... etc
    Prometeu va donar tots els dons als animals deixant l'home per l'últim, quedant d'aquesta manera l'ésser humà nu, indefens i desarmat.
    Va ser llavors quan Prometeu, l'amic de l'home, veient la injustícia que s'havia comès, tractant de corregir l'error i robant-li la saviesa a la deessa Atenea, va concedir a l'home la lògica.
    Però Zeus, en assabentar-se dels dons atorgats a l'home que li permetien assemblar-se als déus, ple d'ira, va llançar llamps i llampecs i castigar a Prometeu durament encadenat al mont Caucas, en els límits de l'Univers.
    Allà cada matí una àguila li mosegava el fetge, que durant la nit li tornava a créixer per tornar a ser devorat novament al dia següent.
    Trenta anys més tard, Hèrcules va alliberar a Prometeu d'aquest sofriment.
    Hefest, déu del foc, va modelar al seu taller a la primera dona, que va ser inicialment una estàtua de metall.
    Com era molt bella, Zeus va donar-li vida i un dels déus li va agrair amb els dons de la bellesa, la gràcia, la intel ligència, l'habilitat i el poder de persuasió.
    Però també Hermes la va dotar d'astúcia i falsedat i Hera de curiositat, inquietud que no li donaria pau a la dona un sol instant.
    Zeus li va enviar a Epimeteu a Pandora com a regal, que encantat per la seva bellesa va decidir unir-s'hi immediatament.
    Com a regal li va oferir a tots dos una bellíssima caixa adornada amb pedres precioses i or.
    La caixa estava tancada, però al donar-li Zeus la clau a Pandora li va advertir que si volien viure feliços no l'obrissin mai.
    Epimeteu i Pandora van viure feliços molts anys una vida idílica i tant ells com els seus descendents aliens a tot tipus de problemes, feliços com els déus, sense penes, sense preocupacions ni vellesa que els amenacés.
    Però un dia, la curiositat va poder més i Pandora va obrir la caixa i va ser així com van sorgir les desgràcies i els mals d'aquest món, com les malalties, les amargors, els dolors i altres desgràcies.

    Aida Ramon Lopez 2n Btx B

    ResponElimina
  2. Les primeres imatges fan referència a Prometeu,un tità considerat el protector de la civilització humana. Les darreres imatges fan referència a Pandora que va ser la primera dona, feta per ordre de Zeus per introduir mals en la vida dels homes, després que Prometeu, anant en contra de la seva voluntat, els atorgués el do del foc.

    Ara vaig a contar el mite d'aquestes divinitats

    En el temps de la gènesi a Prometeu,un tità, i a Epimeteu, el seu germà, els va ser assignada la tasca d'assignar les habilitats als éssers vius.

    Epimeteu no era del tot savi, va gastar, sense adonar-se, totes les facultats en els bruts. Però quedava encara sense equipar l'espècie humana i no sabia què fer. Arriba Prometeu per supervisar la distribució .ve a tots els animals harmoniosament equipats i a l'home, en canvi, nu, sense calçat, sense abric. Davant la impossibilitat de trobar un mitjà de salvació per a l'home, Prometeu roba el foc i l'hi regala a l'home.

    Zeus, enfuriat, va ordenar al seu fill Hefest que encadenés a Prometeu a la part alta d'un penyal, on cada dia arribaria un voltor a arrencar-li les entranyes enmig d'espantosos dolors, i on cada dia les entranyes de Prometeu tornarien a renéixer.

    Els homes, posseïdors llavors de la llum del foc etern, eren molt feliços, la qual cosa incomodava a Zeus, per la qual cosa aquest va ordenar als orfebres de l'Olimp que construïssin una formidable caixa que serviria de dot perquè Pandora es desposara amb Epimeteu.

    D'acord a l'oferta de Zeus, Epimeteu i Pandora viurien entre els homes, en un ambient d'infinita felicitat, amb la condició que mai obrissin la caixa que contenia tresors incomprensibles per als homes. Zeus confiava que la inefable curiositat femenina empenyeria a Pandora a obrir la caixa, la qual cosa va ocórrer, alliberant no tresors, sinó tots els mals com la mort, la pesta, la gana i la guerra, fins llavors desconeguts pels homes, amb els quals Zeus es venjava de la humanitat per usar el foc dels déus. En el fons de la caixa quedaria únicament l'esperança, amb la qual els homes es consolarien.

    ResponElimina
  3. Prometeu era fill de Jàpet i la oceánide Àsia o també oceánide Clímene. Era germà d'Atlas, Epimeteu i Meneci. No obstant això, Èsquil afirmava que era fill de Gea. I finalment una altra versió diu que, el gegant Eurimedonte va violar a Hera quan aquesta era una nena i el pare de Prometeu, el que va causar la fúria de Zeus. No tenia cap por als déus, i ridiculitzar a Zeus i la seva poca perspicàcia. Zeus, el tirà que acaba d'arribar al poder, vol treure la vida als humans i tornar-los a convertir en una mena d'animals. Però Prometeu roba el foc per donar-lo als mortals, els ensenya les lletres, els números, l'ús del foc per a la indústria, l'ús de les plantes per curar malalties... Es va rebel·lar contra el poder per convertir els humans en éssers conscients i cultes. Per això serà castigat a patir eternament, aïllat del món, com a mostra del que succeeix amb algú que es rebel·la contra el que hi ha més amunt.

    ResponElimina
  4. Una vegada creada la idea de poblar la terra amb essers vius, Zeus va ordenar als fills del tita Jàpeto que dotaran de gracies i forces a les criatures terrenals. Epimeteu li va demanar al seu germà Prometeu que el deixara a ell repatir això entre els essers vius, Epimeteu va donar dons com la bellessa a uns, a altres la potencia, a altres la corpulencia, a altres la pell per a no pasar fred, segons el seu criteri de conveniencia, pero va deixar al home desnut e indefens. Prometeu que era el amic de els humans li va robar el foc a Hefest per a que es calentara i pudiera vivir mejor. Zeus al vore això, i adonarse que els humans eres pareguts als deus, els considerava com una amenaça va castigar a Prometeu en el mont Càucaso. El castig consistia en que tots els matins un àguila li menjava el fetge i per la nit es reconstruia de manera que al mati següent l'àguila li menjava una altra vegada el fetge. Hercules va lliberar a Prometeu trenta anys després. Hefesto modelo en su taller la primera mujer que fue una estatua de metal, como era molt bella Zeus la va fer real, y uno dels deus agradecido per això li va otorgar: la bellesa, la inteligencia, la habilitat i el poder de persuasió, pero Hermes la doto de astucia i falsedat i Hera de curiositat. Zeus el va enviar a Epimeteu a Pandora com a un regal, qui hechizat per la seva bellesa es va unir a ella rapidament. Com a regal els va donar una caixa adornada amb pedres precioses i or. I els va advertir de que si volien ser feliços no la abrieran mai, despres de donarli la clau a Pandora. Pandora i Epimeteu van viure feliços així com la seva descendencia i no existien cap mals ni res. Pero un dia Hara va obrir la caixa i tots el mals, les enfermetats.. d'aquest món van sortir i l'esperança va ser l'ultima en sortir en forma de pardal i així deixant com a simbol y consuelo de l'humanitat.

    ResponElimina
  5. En un principio sólo existía el CAOS. Después emergió GEA (la tierra) surgida de TÁRTARO, tenebroso de las profundidades y EROS ( El amor)Del Caos por la acción de Eros surgieron EREBOS (las tinieblas), cuyos dominios se extendían por debajo de Gea, y NYX (la oscuridad o la noche). Erebos y Nyx originaron a ETER y HEMERA (el día) que personificaron respectivamente la luz celeste y terrestre.

    Con la luz, Gea cobró personalidad y comenzó a engendrar por si sola. Es así como surgió URANO (El Cielo Estrellado). También produjo las altas montañas.

    Urano contempló a su madre desde las elevadas cumbres y derramó una lluvia fértil sobre ella, naciendo así las hierbas, las flores y los árboles con los animales que formaron como un cortejo para cada planta. La lluvia sobrante hizo que corrieran los ríos y al llenar de agua los bajos se originaron los lagos y los mares, todos ellos deificados con el nombre de Titanes: OCÉANO - CEO - CRÍO - HIPERIÓN - CRONOS; y las Titánidas: TEMIS - REA - TETIS - TEA - MNEMOSINE - FEBE; de ellos descendieron los demás dioses y hombres.

    Además Urano y Gea crearon otros hijos de horrible aspecto: los tres Cíclopes primitivos: ARGES - ASTÉROPES - BRONTES, quienes tenían un sólo ojo redondo, eran inmortales y representaban respectívamente el rayo, el relámpago y el trueno. Finalmente engendraron a los Hecatónquiros o Centimanos, tres hermanos con cincuenta cabezas y brazos cada uno que se llamaron: COTO - BRIADERO - GIGES.

    Por su parte la noche engendró a TÁNATOS (La muerte), a HIPNO (El sueño) y a otras divinidades como las HESPÉRIDES (Celosas guardianas del atardecer cuando las tinieblas empiezan a ganar la batalla de la luz diurna, fenómenos que se repite cada día), las MOIRAS (Defensoras del orden cósmico, representadas con hilanderas que rigen con sus hilos los destinos de la vida) y NÉMISES (Ls justicia divina, perseguidora de lo desmesurados y protectora del equilibrio)

    El mito de la caja de Pandora se inicia cuando Prometeo se atrevió a robar el fuego que portaba el dios Sol en su carro. Zeus furioso ordenó a diferentes dioses crear una mujer que pudiera seducir a cualquier hombre. Hefesto la creó con arcilla y le brindó formas sugerentes. Atenea la vistió elegante y Hermes le dio el don de seducir para que finalmente Zeus le dé vida y la mande a la casa de Prometeo.

    Allí vivía junto a su hermano Epimeteo que a pesar de haber sido advertido de la venganza de Zeus aceptó la llegada de Pandora y se enamoró hasta tomarla por esposa. Pero Pandora traía con ella una caja con todos los males que puedan contaminar al mundo de desgracias. Uno de esos elementos era la esperanza, consuelo de quien sufre.Pandora presa de la curiosidad abrió la caja y así dejó escapar sin quererlo todos los males. Los bienes subieron hasta el Olimpo y junto a los dioses. La muchacha presa del pánico cerró la caja y quedó dentro la Esperanza, que era necesaria para superar todos los males.

    Pandora corrió hacia los hombres para intentar consolarlos, hablándoles de la esperanza, explicándoles que siempre podrían acudir a ella ya que estaba bien guardada.

    ResponElimina
  6. Prometeu va ser el creador de la humanitat en la mitologia grega.
    Els seus pares eren Jàpet i l'oceànide Címende o Asia i era
    germà de Atles, Epimeteu i Meneci. Ell era el més astut i estafador.
    Va enrabiar a Zeus quan va sacrificar un bou que després va dividir
    les seves restes en dues parts: En una part va posar la pell, la carn
    i les entranyes que les va amagar dins de l'estòmag.
    En l'altre va posar els ossos coberts amb greix.
    Així va deixar elegir a Zeus la part que es menjarien els déus i va
    elegir el greix que pronte es va adonar que eren els ossos i això el
    va enutjar, va privar als homes del foc i els va condemnar a pasar
    fam i fred.
    Prometeu va robar el foc a Hefest i el va amagar dins d'una canya
    que el va donar als homes i es van poder escalfar.

    En altres versions Prometeu robava les arts a Hefest i Atenea.
    També es va emportar el foc perquè fossin vistes les obres i
    proporcionant així un mitjà per als homes per guanyar-se la vida.
    Per vengar-se d'aquesta nova ofensiva, Zeus va encomanar a Hefest
    que moldetjés la primera dona, d'argila a la que va anomenar Pandora.
    Zeus va fer que cobrés vida i li va donar una capsa que, a més,
    li va aconsellar que no la obrís perquè contenia totes les desgracies
    per castigar als humans, però ella no ho sabia.
    Ella estava intrigada per saber que contenia la capsa i finalment la
    va obrir, tots els mals van fugir, menys l'esperança,
    així Zeus es va vengar dels immortals homes i també es va vengar
    de Prometeu enviant-lo al Caucas on una àguila devorava el seu fetge
    durant el dia i durant la nit es recomposava.

    Per acabar amb el mite, Heracles el va salvar matant a l'àguila
    amb unes fletxes.

    ResponElimina