divendres, 7 de gener del 2011

CONTA'M UN MITE VI

Per començar l'any una investigació senzilla: nom de la divinitat, genealogia, símbols i una història relacionada.

6 comentaris:

  1. Es tracta d'Artemis la deesa de la caça de la virginitat de les dones i posteriorment també de la lluna.
    Es filla de Zeus i de Leto. Quan Hera l'esposa de Zeus es va enterar de que Leto anava a tenir un fill, Hera li va prohibir donar a llum en cap continent ni en cap illa real.
    Leto va trobar l'illa de Delos que no era cap continent ni cap illa real i va donar a llum al costat de molts de cignes.
    Els seus símbols són les fletxes, l'arc, la lluna y normalment un cèrvol.

    Aida Ramón López 2n B

    ResponElimina
  2. El nom de la divinitat que apareix a les imatges fa referència a Àrtemis,filla del déu Zeus i de Latona i germana bessona d'Apol·lo.
    Se la representa amb túnica llarga i cabellera solta; o amb túnica curta, arc i sagetes i amb un cérvol o uns gossos

    Vaig a parlar sobre la influència que va tenir Àrtemis sobre Atalanta i Eneo

    Àrtemis va salvar a la petita Atalanta de morir de fred, després d'haver estat abandonada pel seu pare en el cim d'una muntanya. Àrtemis va enviar una óssa a alletar al bebè, qui va anar després criat per caçadors. Entre altres aventures, Atalanta va participar en la cacera del senglar de Calidó, que Àrtemis havia enviat per destruir Calidó, perquè el rei Eneo s'havia oblidat d'ella en els sacrificis de la collita.

    ResponElimina
  3. Es trata de la deessa Artemisa, Diana per als romans. És la deessa de la caça i protectora de la naturalesa. Primer va ser la deessa de la caça relacionada amb els animals i les terres salvatges però amb el temps va pasar a ser la deessa de la lluna, suplantant la lluna i sent també un emblema de castedat. Els seus avis materns son els titans Ceo i Febe pares del la seva mare Leto i els seus avis paterns son Cronos i Rea, els pares de Zeus, el seu pare, el qual va tindre un romanç amb Leto i d'alli va neixer Artemisa i Apol·lo el seu germa bessó. Simbols com l'arc i el cervol permet reconeixerla. Una historia relacionada amb Artemisa és la de Acteón. Artemisa recorria boscos amb les seves nimfes, quan estaven cansades s'anaven a banyarse als rius pero no volien que ningú les veiessin si no rebria un càstig, això li va ocurrir amb el jove Acteón criat per el centaure Quiró, un dia va anar al bosc a fer el que mes li agradava, caçar i va arribar fins a on les nimfes i la deessa estaven banyant-se i al vore la bellesa d'aquesta es va quedar embobat i no se'n va anar, Artemis irritada pero això va castigar al jove convertint-lo en un cérvol i avalantçant sobre ell a la jauria de gossos que portava, aquest va intentar parlar amb ells però aquestos no van escuchar mes que el so d'un cervol, després els gossos van a buscar al seu amo fins arribar a la cova de Quiró, el qual va fer una estatua pero consolar als gossos.

    ResponElimina
  4. Aquesta divinitat es tracta d'Atemis,filla de Zeus i Leto,i germana bessona d'Apol.Artemis és la deessa de la castedat i de la caça per aixó sol ser representada amb un arc i unes fletxes,sent axí els seus símbols.

    Artemis va salvar a la petita Atlanta després de que el seu pare l'abandonés al cim d'una muntanya,la deessa va enviar-ne a una osa pero que amamantés a la petita la qual més tard va ser criada per caçadors.

    ResponElimina
  5. Es tracta d'Àrtemis o Diana que és la deesa de la caça, de les selves, dels boscs...
    El seu pare és Zeus i la seva mare la titànide Latona, a més, el seu germà bessó és Apol·lo.
    També va ser deesa de la castedat i va permanèixer verge per sempre.
    Els seus atributs més destacats eren o un cérvol o uns gossos degut a que era deesa del regne animal.
    Àrtemis va ser la perdició del pastor Acteó que aquest la va vore nua amb les ninfes banyant-se i ella enfadada i com a castic el va transformar en venat i va fer que els seus propis gossos el devorassin.

    ResponElimina
  6. El nostre nou personatge és Artemisa, filla de Zeus i Leto i germana besona d'Apol·lo. Com veiem en la imatge, se sol representar com la deessa de la caça portant un arc i fletxes. Però més tard també l'associem amb la lluna. Quan Leto anava a donar a llum, Hera es va assabentar i li va prohibir donar a llum a la llum del sol ni en terra firme, per tant, Zeus la va enviar al costat de Posidó a l'illa d' Ortigia, on la deessa va tenir a Artemisa. Com ja he esmentat, a la deessa també es considera deessa de la lluna i per això, en caure la tarda, Artemisa pujava al seu carro lunar i passejava pel cel i saludava a les estrelles mentre observava la terra. Una nit, va veure a la llunyania, a un bell pastor que dormia sota la llum de la lluna a la terra. Aquesta no va poder resistir la temptació de apropar-se i en fer-ho es va adonar del que bonic que era el pastor i el besà. El pastor es coneixia amb el nom de Endimió. Pel que fa despertar a causa de l'petó, només va poder veure a la lluna davant seva i per això va pensar que havia estat un somni. Artemisa, enamorada del pastor Endimió, va repetir aquest ritual cada nit perquè li havia promès al seu pare que sempre es conservaria soltera i verge.

    ResponElimina