diumenge, 23 de gener del 2011

CONTA'M UN MITE VIII

Ja anem pel vuitè déu i, com sempre, heu d'esbrinar qui és, la seva genealogia, els seus símbols, i contar-ne alguna història relacionada. A més, en aquesta ocasió, també heu d'identificar algún pintor que s'hi va inspirar, especificant el títol del quadre.

6 comentaris:

  1. A les imatges es representa Dionís,fill del déu Zeus i Sèmele , una mortal, i és el déu del vi, del Teatre, del desenfrenament i de les festes, banquets i orgies, representat moltes vegades pel raïm o per una gran pantera negra.

    Vaig a contar una petita història on apareix Dionís:

    Quan Teseu va abandonar a Ariadna dormint en Naxos, Dionís la va trobar i es va casar amb ella. Van tenir un fill anomenat Enopió, que es va suïcidar o va morir a les mans de Perseu. En algunes versions, la seva corona era posada en el cel com la constel·lació Corona, en altres Dionís descendia al Hades per retornar-la als déus de l'Olimp.

    Un dels quadres és diu "Los borrachos o el triunfo de Baco" de Velázquez.

    ResponElimina
  2. Aquest déu és Dionís, déu del ví, dels banquets, festes i orgies.
    És fill de Zeus i Sèmele i està representat amb raïm o de vegades amb una pantera negra.
    També es deia que la seva mare era Persèfone i Hera celosa va intentar matar-lo enviant a uns Titans que el matassin mentres l'entretenien amb joguines. Zeus va intentar espantar-los amb els raigs però ja s'havien menjat a Dionís exceptuant el seu cor que suposadament va ser salvat per Atenea/ Rea/ Demèter i Zeus va ficar el cor dins de Sèmele on va tornar a nèixer, d'aquí el seu nom i que aquest mite estigui relacionat amb el cristianisme per la resurrecció.
    Un dels quadres que apareix és de Diego Velázquez i la seva obra es diu "El triunfo de Baco".
    (Baco és Dionís en la mitologia llatina).

    ResponElimina
  3. El personatge del qual parlarem ara és Dionís, déu del vi, de la sensualitat i l'èxtasi.Se sol representar amb razims de raïm i amb una banya o una copa amb beguda (vi). Sobre el seu aspecte se li veu amb una bonica cabellera coronada d'heura i pàmpols. És fill de Zeus i Sèmele, la qual va morir abans del naixement del fill a causa de la gelosia d'Hera, però Zeus, per salvar el seu fill, el va introduir en la seva cuixa i mesos després el petit déu va néixer i hi lliuro a l' rei Atamas ia la seva dona Ino, i els va aconsellar que el vestissin com nena perquè Hera no pogués reconèixer. Tot i així Hera el va descobrir, per tant va haver de portar-se a Dionís, convertit en cabra a Nisa amb les nimfes. Un dels mites de Dionís és la llegenda amb els pirates on es narra que Dionís, en el seu recorregut per Grècia i Àsia Menor, va arribar de nou a Argos i va voler acostar-se a l'illa de Naxos. Per això va contractar els serveis d'uns pirates tirrens. Els pirates van fingir acceptar el tracte però en lloc de conduir-lo a Naxos van posar rumb a Àsia per tal de vendre-hi com a esclau. Dionís es va adonar i amb ajuda del seu poder transformar els rems de la nau en serps, va omplir el vaixell d'heura i després va fer sonar unes flautes invisibles. Finalment va paralitzar la nau entre enramades de parra. Els pirates, embogits i espantats, es van llançar al mar i es van transformar en dofins.

    ResponElimina
  4. Es tracta de Dionís,fill de Zeus i Sèmele, era el déu del vi,del teatre,de la festa i del desenfrenament,banquets i orgies.Sol ser representat amb un raïm, una gran pantera negra o amb un sàtir.

    Dionís va baixar al Hades per a recuperar a la seva mare,a la qual va ubicar a les estrel·les,va ser guiat per Prosimno,aquest va demanar com a recompensa ser el seu amant, fins al Hades.Prosimno va morir abans de que Dionís complís la seva petició,per aixó el déu del vi va fabricar un fal amb una branca d'olivassa i la va clavar sobre la seva tomba.

    ResponElimina
  5. Es tracta de Dionís, déu del vi, del teatre, de banquets i de festes. Per aquesta raó, es representa coronat amb fulles de vinya i heura, portant un tirs, la copa i vestit amb pell d'animal. És fill de la princesa tebana, Sèmele i Zeus.

    En el seu viatge per Àsia menor, va contractar uns pirates per arribar a l'illa de Naxos. Aquests, van fingir acceptar per així vendre'l com esclau a Àsia. Però, Dionís, assabentat de les seves intencions, va transformar els rems en serps, omplí el vaixell d'heura, i va immobilitzar la nau amb branques de parra.
    Davant aquesta situació, els pirates espantats,van llançar-se a la mar i es transformaren en dofins.

    El tercer quadre s'anomena "El triomf de Bacus" de Velázquez, que es va inspirar amb l'ultim quadre del vídeo, "Dionís" pintat per Caravaggio.

    ResponElimina
  6. En aquest mite es representa a Dionís, déu del vi, la vinya i el deliri místic.
    Déu del vi i de la inspiració, era celebrat mitjançant grans processons dels genis de la Terra i la fecunditat: els anomenats Misteris de Dionís. El senat va prohibir aquests ritus licenciosos i orgiàstics anomenats Bacanals l'any 186 AC Encara que les sectes místiques seguir amb aquesta tradició i encara tenen un paper important en l'Imperi
    Fill de Zeus i Sèmele, pertany a la segona generació dels olímpics. Zeus va tenir a Dionís els últims tres mesos de gestació cosit a la cuixa (després d'extreure'l del si de la seva mare fulminada per un raig del mateix Zeus), per això se li coneix com el "nascut dues vegades".
    Dionís té forma de cabrit a la infància.Els seus atributs són un carro tirat per panteres i adornat amb pàmpols i hedra, armat amb un tirs, una llarga asta adornada amb hedra.

    En el sisè quadre observem una obra realitzada per Caravaggio el 1595 és d'estil barroc pertanyent al barroc italià que correspon amb la seva 1 ª etapa.
    Es tracta d'un llenç pintat al oli.
    El quadre es troba a la Galeria Uffizi a Florència.

    Aida Ramon Lopez

    ResponElimina