diumenge, 14 de novembre del 2010

Conta'm un mite I.

Amb aquest vídeo iniciem un cicle sobre mites. Cada setmana es publicarà un vídeo i vosaltres heu de descobrir a quin mite fa referència  i fer-ne un resum. Ànim!

7 comentaris:

  1. Aquest és el mite de Danae i la pluja d'or.
    Comença a la mítica ciutat de Argos.Danae era filla d'Acrisi i d'Eurídice.Acrisi va decidir anar a un oracle i aquest li va dir que noo només no tindria fills homes, sinó que el seu nét, el fill de Dànae, li donaria mort. Així Acrisi, va recloure la seva filla en una sòlida càmera per evitar qualsevol contacte carnal.Zeus es va enamorar d'ella i una nit estelada, Dànae jeia nua al seu llit mentre que va aparèixer Zeus, que transformant-se en una pluja daurada, va entrar dins de l'habitació. Així, gota a gota, va anar caient Zeus sobre el cos nu i espantat de Dànae, impressionada per tan important visita. Aquestes gotes daurades, unint-se en una abraçada lluminós i vibrant, la van posseir, introduint la llavor d'una nova vida: la del futur heroi Perseu.Acrisi descobreix que la seva filla ha estat posseïda, segons ell per Preto, i decideix portarlos als dos a un riu.Així Dànae i el petit Perseu varen iniciar el viatge dins del bagul que gràcies als vents favorables i les onades impulsades per Posidó, va arribar a l'illa de Sérifos, on van ser rescatats pel pescador Dictis que els va acollir a casa seva.

    ResponElimina
  2. Dànae i la pluja d'or.

    Dànae era la filla d'Acrisi(rei d'Argos) i Eurídice, era filla única, no tenia germans i per tant el pare estava una mica emprenyat per la situació.
    Es per això que el Rei decideix consultar l'oracle sobre el seu destí, i es quan sap que no tendria fills varons i que el seu hereu seria el seu nét amb la unió de Dànae i el seu oncle Preto i, que a més, aquest seria el seu assassí. Així Acrisi decideix tancar a la seva filla perquè no tengui relacions amb el seu oncle, però desafortunadament no podrà impedir el seu destí.
    Zeus estava enamorat de Dànae, però ho volia mantenir en secret perquè Hera no s'en adonés.
    Un dia que hi havia moltes estrelles, mentres Dànae mirava per la finestra, Zeus transformat en pluja d'or va entrar a la seva cambra i va deixar una llavor dins de Dànae que seria el futur heroi Perseu.
    Dànae va demanar la seva llibertat a Zeus, aquest li demanà paciència i mentres això succeeïa, Acrisi descobria la situació, però va pensar que era fill de Preto i davant aquest fet va actuar de manera tradicional llançant el fill al mar amb la seva mare.
    Van emprendre viatge amb l'ajuda de Poseidó i van arribar a Serifós.
    Allí els acolleix Dictis.
    Casualment, en uns jocs esportius Perseu llançà un disc que golpetjarà mortalment el cap d'Acrisi.
    L'oracles es va complir, el que no va voler fer Acrisi per la seva pròpia voluntat ho va fer per la voluntat divina.

    ResponElimina
  3. Aquestes imatges representen el mite de la pluja d'or i uns del autor d'aquestos quadres són Tiziano o Rubens .

    Resum del mite :

    Dànae era filla d'Acrisi el rei d'Argos.
    L'oracle havia pronosticat que el fill de Dànae mataria a Acrisi, i aquest va tancar a la seva filla en una torre de bronze, a cura d'una anciana i allunyada del món. Llavors Acrisi no va poder evitar que la seva filla fos seduïda per Zeus, qui convertit en pluja d'or, va engendrar en Dànae el fill no desitjat per Acrisi. El fill era Perseu , el famós heroi que nosaltres coneixem.

    Quan el rei va conèixer la notícia, va tancar a la seva filla i el seu nét en un cofre i els va llançar al mar, sent recollits a l'illa de Séfiros per Dictis, germà del tirà Polidectes. Malgrat evitar la mort a les mans del seu nét, Perseo va acabar amb la vida d'Acrisi,de manera accidental

    ResponElimina
  4. El mite de Dànae i la pluja d'or..

    Tot va començar a la mítica ciutat d'Argos, on regnaven Acrisi i Pretó,que eren germans, alternant-se el tró.Acrisi era el marit d'Eurídice;i d'aquest matrimoni va nèixer Dànae.Aquesta és la protagonista del mite,va tenir una infancia feliç,llevat per els mal entesos que hi havia per causa de la rivalitat entre el seu pare i Pretó.Aquesta rivalitat va anar augmentant perque Acrisi no conseguia engendrà un fill varó per heretà el tró.Acrisi estava molt preocupat per la idea del seu germà de tenir un fill amb Dànae fins un punt que va consultar a l'oracle,aquet no només li va dir que el seu germà tindria un fill amb la seva filla sino,que el seu nebot el mataria.Acrisi molt asustat per aquesta idea va tancar a la seva filla a una cambra amb l'intenció de que no tingués cap fill.Pero Zeus es va enamorar de Dànae i amb el fí de que Hera no s'assabentés va entrar a l'habitació de Dànae transformat en pluja d'or i va penetrar al cos de Dànae engendrant així un fill,Perseu.El pare de Dànae per tal de que no es fessi realitat lo que va dir l'oracle,pensant que el fill de Dànae fos del seu germà també,va actuar de manera molt cruel llançant al mar al seu nebot,el cual va ser acompañat per la seva mare,ja que aquesta li havia demanat la seva llibertat a Zeus i aquest li va demanar paciència i sabia que l'ajudaria.Dànae i el seu fill van arribar a l'illa de Sérifos gracies a l'ajuda de Poseidó.Allí els hi va acollir Dictis.Finalment Perseu va acabar amb la vida del seu avi accidentalment.

    ResponElimina
  5. Aquest mite parla sobre Dànae y la pluja d'or:

    Dànae és filla d'Acrisi y Eurídice. Acrisi rei d'Argos no podia tindre fills varons i ja que hi havia una fort rivalitat entre el seu germà i ell, per el tró i perque Petro mirava insinuadament a Dànae. Ell pensava que el naixement de l'hereder al tró neixeria de l'unió de Dànae y Petro. I va consultar a l'oracle i aquest li va dir que no tendria mai fills i que qui el mataria seria el fill de la seva filla Dànae. Llavors Acrisi plé de por fica a la seva filla a una cambra perque el seu germà Preto i la seva filla no tingueran ningun fill. Pero no va contar amb que Zeus estaba enamorat de Dànae i per la nit mentres ella estava nua al seu llit Zeus va entrar pero unes rendiges que hi havia a la cambra transformant-se en pluja d'or. Zeus podria haver entrat d'una altra manera pero ell no volia que la seva esposa Hera se en adonés. Dànae és va quedar embaraçada de Perseu. Ella li demana a Zeus que la alliberi i aquest li diu que tinga paciencia que l'ajudarà, però Acrisi descobreix que Dànae ha tingut relacions i es pensa que es amb el seu germà Preto, llavors decideix llançar al nebó i a la seva mare al mar, gracies als vents favorables i a les oles fetes per Poseidó, els dos van arribar a l'illa de Sérifos on Dictis un pescador els va acollir. I tal com deia el oracle el nebot d' Acrisi el mataria, pero el va matar accidentalment en uns jocs deportius, quan va llançar un disc y accidentalment li va donar al seu avi al cap.

    ResponElimina